Sunday, 3 June 2012

Ayam Kicap Berlada Hitam


Alhamdulillah...malam ni, selesai tugas menjadi surirumahtangga, baru lah dpt nak update benda alah nih! kih3...seperti yg d jnji kan, skrg Ummi Hayyan nak tunaikan i lagi resepi masakan yg ummi ambil dr kak DayangJack.Seriously! mmg sedap..tak percaya? try ler rasa sendiri!!! Ada berani?? Ngeh..ngeh...ngeeee~


Ayam Kicap Berlada Hitam 
Resepi : DayangJack


bahan-bahan :
 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)
 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar/cili giling
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan sos tiram
sedikit kicap manis
sedikit hirisan daun sup
sedikit madu/gula dan garam
sedikit air asam jawa
rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)

bahan-bahan kisar :
5 biji bawang merah
 2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai

 Cara-cara :

Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat.

Perapkan sebentar selama 1/2 jam.

 Sediakan minyak masak untuk menumis.

Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi.

Kemudian masukkan cili giling.

Tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan sos tiram dan kacau sebati.

Kemudian masukkan ayam.

Gaulkan rata-rata. Masukkan air secukupnya.

 Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.

 Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa.

Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api.

Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan.

Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!





No comments:

Post a Comment